|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA  

KONTAKTNE INFORMACIJE

Predstojnica Razvojno – raziskovalnega inštituta GRM:
izr. prof. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

E-mail:
lea.colaric-jakse@vsgrm.unm.si
Telefon:
+386 41 322 900

Nahajate se tukaj

  ​VPETOST INŠTITUTA V RAZVOJ ENTITET GRMA NOVO MESTO

  »En sam trenutek zadošča,
  da premagamo neskončno razdaljo.«
  (Rabindranath Tagore)
   
  Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma je zavod, ki je nastal z namenom povezovanja poklicev v kmetijstvu, biotehniki, gostinstvu in turizmu ob združitvi Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem. Prvotna kmetijska šola Grm je šola z več kot 130-letno tradicijo. V okviru zavoda delujejo tudi Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom ter Medpodjetniški izobraževalni center s šolskim posestvom, poligonom za izobraževanje in razvoj praktičnih vsebin in Razvojno-raziskovalni inštitut. Prav poligon praktičnih vsebin z dijaki, študenti in strokovnimi mentorji za posamezna področja prispeva k pridelavi in predelavi svežih, lokalnih pridelkov, izdelkov ter eno-gastronomskih in turističnih doživetij s poudarkom na varovanju narave ter okolja. Na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma smo izoblikovali gospodarski grozd, ki povezuje lokalne ponudnike, tako na vertikalni kot na horizontalni ravni. Na ta način smo usmerjeni v pot »od njive do mize« oziroma »od vil do vilic«. Vsebina je koncipirana v pridelavo in ponudbo lokalnih, svežih, sezonskih, zdravih in zaupanja vrednih proizvodov, pri čemer je povezovanje, sodelovanje in soustvarjanje vseh deležnikov eden ključnih elementov za uspešno delovanje modela v smeri odličnosti, ki se med drugim poglobljeno razvija tudi na področjih:

  Gostišče na trgu, Hiša kulinarike in turizma

         Glavni trg 30, 8000 Novo mesto
         Kontakt: +386 5 907 61 50, hisa.kulinarike@gmail.com
         https://www.sites.google.com/site/hisakulinarike/home

  Gostišče, ki predstavlja arhitekturno jedro prenovljenega, novomeškega Glavnega trga, gostom nudi malice, kosila in jedi po naročilu ter različna eno-gastronomska doživetja, še posebej poznani so Vinsko-kulinarični večeri. V okviru gostišča deluje tudi slaščičarna z bogatim izborom slaščic, ki jih pripravljajo slaščičarski mojstri, v kavarniškem delu pa barista pripravlja odlične kave in kavne napitke. Ponudbo zaokroža vinoteko s pestro ponudbo vin Vinorodne dežele Posavje in drugih slovenskih vinorodnih dežel, vse to s povezovanjem vinskih svetovalcev – sommelierjev Vinorodne dežele Posavje, ki delujejo v okviru Katedre za vinarstvo in podporne dejavnike razvoja turistične ponudbe na podeželju. Sladokuscem so namenjena tudi vina iz tujih vinorodnih dežel, ki jih gostom v obliki degustacij predstavlja vinski svetovalec – sommelier. Vinsko-kulinarični večeri in drugi odmevni dogodki potekajo v banketni dvorani, restavraciji ali atriju gostišča. Vsebine:

  • Ponudbo hrane in pijače s poudarkom na lokalnih surovinah in avtentični ponudbi
  • Prostor za organizacijo različnih dogodkov.
  • Možnost gastronomskih doživetij v odprtem atriju.
  • Učna entiteta za dijake in študente. 

  Butična tržnica z mlekomatom

              Glavni trg 30, 8000 Novo mesto
              Kontakt: +386 5 907 61 59, hisa.kulinarike@gmail.com.

  V Butični tržnici so kupcem na voljo šolski izdelki in pridelki iz posestva Grma Novo mesto: jogurti, skuta, sir za žar, jabolčni sok, vina cviček, modra frankinja, dolenjsko belo in penina, jabolka, sezonska zelenjava ter pridelki in dobrote iz okoliških kmetij, kot so suho mesnati izdelki, sir, med, marmelada, različne vrste vin, sokov, likerjev. Na policah so tudi jajca, sveže sezonsko sadje, zelenjava in drugi pridelki. Ob vhodu v butično tržnico stoji tudi Mlekomat z dnevno svežim mlekom s šolskega posestva.

  Podeželjski izobraževalni center

              Breg 1, 8000 Novo mesto
              Kontakt: +386 70 248 627
              https://www.facebook.com/Trgovinica-Breg-103427061837872/?ref=page_internal

  V okviru projekta Z roko v roki do kakovostne prehrane je vrata v prostor lokalnih pridelkov, izdelkov, doživetij, učenosti in ustvarjalnosti kot razvojno jedro odprla obnovljena hiša na Bregu 1, na križišču Kandijskega mostu in začetku novomeškega Glavnega trga. V notranjosti objekta je urejena prodajalna lokalnih produktov Dolenjske in Bele krajine, kot so pridelki, izdelki in avtentični spominki. V zgornji etaži pa je prostor, v katerem se odvijajo različni dogodki in delavnice, prav tako pa dogodki v poletnih mesecih potekajo tudi pred objektom Podeželskega izobraževalnega centra. Vsebine:

  • Prodaja turističnih paketov.
  • Prodaja spominkov z zgodbami.
  • Promocija in ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov.
  • Promocija turističnih paketov in programov.
  • Prostor za izvajanje delavnic in ustvarjalnic.
  • Učna entiteta za dijake in študente, ki bodo pripravljali različne dogodke.

  Šolska zidanica na Trški Gori

              Trška gora 8, 8000 Novo mesto
              Kontakt: +386 41 767 250.

  Na Trško goro nad Novim mestom vabi prenovljena šolska zidanica, ki so jo naši predniki v prvotni obliki postavili okoli leta 1934. Tako danes ponosno nosi status kulturnega spomenika in je edina tovrstno ohranjena zidanica na Trški gori. Njene skrivnosti so v zidovih, o čemer priča poseben postopek gradnje in beljenja zidov, kar je bila značilnost gradnje v preteklosti. V notranjosti je urejena klet s pripadajočimi prostori in avtentično opremo, med katero spada  krušna peč za peko kruha in pripravo tradicionalnih jedi na ognju. V notranjosti objekta je je zibelka zakladov avtohtonih etnoloških predmetov dolenjskega vinogradniškega območja. Zidanica, v kateri je urejenih 6 ležišč, nudi doživetja s pridihom preteklosti, odstira pogled na dolino reke Krke, Novo mesto in vse tja do Trdinovega vrha. Vsebine:

  • Učni objekt in prostor za dijake in študente.
  • Prenočišča za goste.
  • Ustvarjanje avtentične eno-gastronomske ponudbe.
  • Prostor za praznovanja, druženja, team buildinge.
  • Izvedba različnih dogodkov, kot so trgatev, martinovanje idr.

  Učilna okusov v Ljubljani

              Plečnikove tržnice v Ljubljani - Adamič-Lundrovo nabrežje 1-7, 1000 Ljubljana
               Kontakt: +386 40 288 597
               https://www.facebook.com/U%C4%8Dilna-Okusov-1633583213596306/?ref=page_internal

  Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma je skupaj s partnerskima šolama - Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana in Izobraževalnim centrom Piramida Maribor organiziral učilnico za potrošnike, turiste, kakor tudi za pridelovalce ter predelovalce hrane. Na Plečnikovih tržnicah v Ljubljani je odprt prodajno – degustacijski lokal slovenskih pridelkov in prehranskih izdelkov, ki predstavlja prostor za usposabljanja dijakov in študentov, pa tudi za osveščanje proizvajalcev, potrošnikov in turistov. Učilna okusov nudi  lokalne pridelke in jedi, ki so značilne za posamezne regije slovenskega podeželja, in sicer specialitete iz pekovskega testa, mlečni izdelki, meso in mesni polproizvodi, raznovrstni sokovi in alkoholni izdelki. Pri tem se držimo filozofije »od njive do mize« oziroma »veriga od kmeta ali pridelovalca oziroma proizvajalca do potrošnika«, ki je najkrajša možna pot. Obiskovalcem ponujamo raznolike malice, kosila in prigrizke. V učilni s trgovskim kotičkom bodoči kuharji in natakarji pod vodstvom mentorjev dobijo priložnost za pridobivanje praktičnega znanja, gostje pa odgovore na vprašanja, kaj je sezonska in domača hrana.